„Most szép vagyok, mert fejemen a konty,
játszadozom, mint vízben a ponty…”

HÁZASULÓK

A társulat fenti címmel jelzett produkciója valójában nem egy, hanem két fergetegesnek ígérkező színpadi játék, ami előadható egy szuszra, de a Borka asszony és György deák c. első, és a Kocsonya Mihály házassága c. második darab egymástól elválasztva is játszható.

A két komédiát nem csupán a rövidségük miatt, hanem azért is ajánlatos egy színházi est keretein belül műsorra tűzni, mert sok bennük a közös vonás. Mindegyik a XVIII. századi Magyarországon született. Szerzőik valójában ismeretlenek. Borka asszony és György deák kacagtató históriáját egy kézdivásárhelyi minorita kolostorban Kertso Cirják, Kocsonya Mihály házasságának felettébb kacifántos történetét Borss Dániel pálos szerzetes jegyezte le először maradandó módon, Sátoraljaújhelyen. A két miniatűr iskoladráma mindegyike bekerült a magyar drámairodalom gyöngyszemei közé. A színházak mégis ritkán, a hivatásos társulatok szinte egyáltalán nem tűzik műsorra egyiket sem.

A FERRUM újból felfedezte, felfrissítette, a mai kívánalmakhoz igazította az ősidők óta aktuális témákat, például az elvakult szerelmet és az érdekházasságot kigúnyoló remekléseket. Tette mindezt úgy, hogy a játék íve a könnyed, vénlánycsúfoló stílustól eljut a leleplező erejű társadalomszatíráig.

Nem titok viszont, hogy a Csokonai-díjas társulat a megszokott profiljától eltérve, elsősorban szórakoztatni szeretne a Házasulókkal. A gondűző törekvést megkönnyíti az eredeti művek bátor, szókimondó nyelvezete és a változatos események erotikus motívumokban bővelkedő megjelenítésének lehetősége.

SZEREPLŐK ÉS KÖZREMŰKÖDŐK:
Csillag Tímea, Dénes Erik, Lakatos Dóra, Sövény László, Szita Viola, Taródi Dávid

Műsoridő: 

I. rész: BORKA ASSZONY ÉS GYÖRGY DEÁK – 25 perc
II. rész: KOCSONYA MIHÁLY HÁZASSÁGA – 35 perc
 
Rendező: Németh Gabriella és Pintér Viktória
Dramaturg: Török Gábor Dezső

 

Megnézted? Értékeld!